fbpx

Защо ни боли кръста – топ 5 на най-често срещаните причини за болки в кръста?

топ 5 на най-често срещаните причини за болки в кръста

Защо ни боли кръста – топ 5 на най-често срещаните причини за болки в кръста?

За хората, които нямат търпение основните причини за болки в кръста накратко са:

1. Паднал свод или грешна походка

2. Грешна стойка на стол 

3.Четене в неправилна поза (например легнали)

4. Гледане на телефона

5. Грешно спортуване

А сега по-конкретно…

Паднал свод или грешна походка

Най-подценяваната, но често най-основната от основните причини за болки в кръста. Кръстът ни боли предимно, защото имаме неправилна стойка. Тоест навиците в нашето ежедневие са такива, че водят до изкривяване на гръбнака дисбаланс на мускулите под кръста или над кръста и това води до въпросната болка в кръста. Включително и глезенните – тоест ако стъпваме с крака навътре или сме с нисък свод това води до сгъване на коляното навътре и оттам цялата механика на гръбнака се нарушава.

Тоест тазът пада надолу и оттам целият баланс на мускулите се нарушава. И от тази постоянна поза, която заемаме, докато ходим, докато седим и прочие, гръбнакът започва да тръгва в някаква посока. И този спазъм на мускулите, който е покрай гръбнака е заради това – че се опитва да върне гръбнакът в правилното положение и да запази нервите. Всеки човек трябва да се разглежда индивидуално, разбира се, но на първо четене това е най-важното – да се разбере дали проблемът е от врата, от таза или от глезена. След това вече може да си говорим за кинезитерапия и лечения.

Грешна стойка на стол

Това, което забелязвам във времето е, че възрастта на болките в кръста започва да пада. Тоест ако преди 10 г. По-често болки са имали хора от 38 нагоре, сега вече тази възраст почва драматично да пада дори и деца на 12-13 г. Имат болки в кръста. И това е заради липсата на движение на първо място. Тоест не са тренирани всички мускули (нямам предвид някакви сериозни спортни активности – говорим главно за движение). Оттам се получава дисбаланс на мускулите – отслабване на мускулите, които отговарят за стойката и оттам започват да се изкривяват мускулите в цялото тяло. 

Няма какво да се лъжем, че причината за това е нещо различно от променения начин на живот и факторите телевизор и особено в днешно време компютър. Това се отразява особено много на децата и ако не се вземат мерки навреме, болките са сигурни. От друга страна, колкото по-рано се започне работата, толкова по-лесно се коригират грешните навици.

Четене в неправилна поза

Всеки човек е индивидуален с индивидуална нервна система. Колкото по-добре работи тя, толкова по-напред във времето би се случила такава травма или болка, която идва да покаже нещо. Най-големият проблем е в седенето грешно, а оттам вече идва и грешното движение. Третата активност, която извършваме седнали (а в някои чести случаи и легнали), е четенето. Трябва да се има предвид, че е много трудно да се стои в правилна стойка, докато четем, но има някои неща, които трябва да се считат направо забранени (като четенето в легнало положение например). Другото може по-лесно да се компенсира. 

Гледане на телефона

Тук нещата са логични и ясни. Ясно е, че възрастта на болките спада заради начина на живот – обездвижването, стоене пред телефон и компютър и т.н. Сега обаче ще споделя повече за другия проблем, който идва от това. Той идва, когато хората осъзнаят, че трябва да почнат да се движат. Тогава те отиват в залата и единственото нещо, което успяват да направят е да се травмират още повече… Защото никой не обръща внимание на това каква ти е стойката.

Това се отнася за всички спортове, като фитнесът е най-рисков. Най-рисков е, защото много често не се включват много мускулни групи в едно движение (тоест работим за рамо, бицепс, гърди изолирано) най-вече големите мускулни групи. Най-често никой не обръща внимание на стабилизиращите мускули, които ни държат стойката в допустимите граници. Когато тези граници се нарушат това води задължително до травми. Никой не остава ненаказан от това, че е започнал да прави нещо, без да си е оправил стойката.

Грешно спортуване

Преди да започне човек да спортува, тоест да прави сила, дали ще е във фитенса или в друг спорт, трябва да си постави здрави основи за тази сила. Вече след това идват техниката и уменията, които придобиваш. Преди това обаче човек трябва да има мобилност, гъвкавост и стабилност. Важно е стабилизиращите мускули да работят добре, за да не се стига до изкривявания на стойката. Като изкривявания не говорим само за гръбнака, но също така и за наклона на таза – дали е напред или назад, за ходилата и др. 

Една бележка за спортуването – атлетите на много високо ниво стигат на високо ниво, защото стойката им е правилна. Не може да очакват от изгърбен атлет да има същите успехи като от човек с правилна стойка. Това е особено ясно при спортистите с по-дълги кариери. Зъби може да се стискат с години, но ефект като този на Федерер например е невъзможен. Той има перфектна стойка и затова перфектни движения, оттам по-малко контузии и по-добра издръжливост за възрастта си – резултатът се вижда. Важно е да се отбележи, че стойката е водеща, защото ако там има пропуск, винаги има някакво компенсиране с нещо друго. И лека-полека тялото се натоварва небалансирано, а оттам и се стига до контузии.

Автор: Калин Ангелов, управител на Бодилайф и създател на иновативна методика за кинезитерапия

WRITTEN BY:

Sorry, the comment form is closed at this time.