fbpx

Болки в кръста – как може да ни помогне масажът?

Болки в кръста - как може да ни помогне масажът?

Болки в кръста – как може да ни помогне масажът?

Болките в кръста са доста често срещан проблем при това сред много широк кръг от населението. За съжаление с всяка година се увеличава броят на хората от една страна, а от друга намалява средната възраст на оплакващите се. Тоест все повече млади хора (дори тийнейджъри и деца) има подобни оплаквания. Е, на фона на тази картинка няма как да не се търси все повече лечебен масаж при болки в кръста… А може ли да ни помогне в действитенолност? 

Видове масаж при болки в кръста

Стандартната практика при масажа е да се отпуснат мускулите на гърба, което води до временно облекчение. Това е и основният проблем, когато разчитаме на масаж, за да оправим болките в кръста. Той се отразява краткосрочно, но проблемът с болките съвсем не е краткосрочен (дори да ни се струва така). Той е резултат от системни действия (или бездействия), които най-често са предизвикали изкривяване на стойката и най-вече гръбнака. Масаж при болки в кръста като цяло е нещо, което се свързва с отпускане, свещи и тиха музика. За релаксация може и да е добре, но за болки, където и да са, не е добър вариант. Дори може повече да навреди отколкото да помогне, ако терапевтът не познава тялото.
И при познаване на тялото не визираме да знае имената на мускулите наизуст и всички точки от китайския масаж, а да е наясно с всички процеси в тялото и да знае вяка една структура къде се намира, какво прави, под какъв ъгъл е позиционирана, какъв е нормалния тонус в точни граници на всеки един мускул… и много други.

Какъв е подходът на Бодилайф?

Например при болки в кръста, ако имаме някаква слабост в мускулите, които ни балансират таза, тогава мускулите покрай гръбнка в областта на кръста изпадат в спазъм. Това се случва, за да държат гръбнака да не се движи прекомерно, защото в ломбалния дял (хората, които ги боли кръста знаят къде е ;)) гръбнакът не е създаден да се движи кой знае колко много! В този случай зависи колко време човекът е бил в този спазъм. Тоест ние трябва да видим до каква степен са стегнати мускулите.

Ние разграничаваме спазмите на мускулите на степени. Важно е до каква степен има чувствителност в тях и вече да решим дали да ги отпускаме или да ги оставим без промяна. В този случай например ще работим над и под проблемната зона. Ако са прекалено стегнати обаче, трябва да дозираме правилно начина на раздвижване. Все пак им обръщаме внимание, но не трябва да ги отпускаме напълно преди да започнем да работим върху мускулите, които трябва да се стабилизират, за да държат гръбнака изправен.

Защото по този начин ние ще създадем още по-голяма нестабилност в гръбнка и единственото, което ще постигнем е да схванем още повече мускулите в дългосрочен план. Тоест изключително важно е да знаем кой мускул трябва да тонизираме и кой да отпуснем. А не всичко да отпуснем и всичко да разтегнем, пък после да видим какво ще стане…

Методът на К. Ангелов

При нашата методика, ръчната работа е по-скоро средство за диагностика и анализ на проблема. Разработили сме и масажни движения, които обаче нямат нищо общо с масажа като цяло и държим да се разграничим от всички видове масаж. Не ни питайте правим ли силов масаж и т.н. силния натиск, без цел и посока е като да легнете под валяк…
Техниката на изпълнение на движенията, няма нищо общо със заучените движения от масажа. Целта на метода ни е терапевтът да придобие ясна и точна представа за състоянието на пациента. Да може да разграничава всички структури под кожата и да използва най-добрия ъгъл, дълбочина и сила на натиска за да постигне благоприятен ефект за пациента, без да го травмира! Така виждаме коя структура с какъв тонус е. На базата на тази безценна информация изготвяме индивидуалната програма за пациента.

Кога масажът има най-голям ефект?

Когато ръчното раздвижване се съчетае с упражнения спрямо възможностите и нуждите на човека. Самоцелен масаж не помага! Всякакви разновидности, които може да намерите по сайтовете също – силов, релаксиращ и прочие масажи, също не помагат дългосрочно. Ако имате въпроси, ние сме на разположение!

Автор: Калин Ангелов, управител на Бодилайф и създател на иновативна методика за кинезитерапия

WRITTEN BY:

Sorry, the comment form is closed at this time.