fbpx

Болки в кръста – какви са най-често срещаните болки?

Болки в кръста – какви са най-често срещаните болки?

Болки в кръста – какви са най-често срещаните болки?

В дългогодишния (23 години към днешна дата) ми опит като кинтезитерапевт, масажист и преподавател в тази област, съм видял наистина много хора с проблеми с проблеми и сме създали много иновативни методики за лечение, базирани на К. Ангелов метода. В топ 3 на най-често срещаните оплаквания са различните болки в кръста. С тази статия ще споделя малко повече за най-често срещаните от тях.

2-те най-често срещани болки в кръста

Двете най-основни болки са болки в самия кръст, който е лумбалния дял на гръбнака, прилежащите към него мускули и болка на нивото на таза. Това са двете най-често срещани болки и всеки си ги определя като болка в кръста. Важно е обаче да се разграничават и още по-важно е да се установи първопричината за дадена болка. Когато е отгоре над таза, болката може да идва от:

  • Врата
  • Изкривяване на гръбнака (мускулен дисбаланс)
  • Дискова херния

Докато когато болката е на нивото на таза и надолу, това е най-често дисбаланс в мускулите на таза, които притискат седалищния нерв, но също може да е причинена от дискова увреда, стеноза на гръбначния канал и т. н.

Какво можем да направим?

Обикновено хората отиват на масаж, който да отпусне мускулите. Поне това се случва обикновено. Според мен е меко казано грешно решение. Какво трябва да се направи? Ами, първата стъпка е така наречената диагностика. Тя няма да ви „оправи“, но е много важна, за да разберем откъде идва болката. Да, причините за болките в кръста обикновено не са в кръста.

Причините може да идват от врата (а това е 50% от случаите). Тоест, когато шината е изгладена и вратът няма характерната и присъща му извивка, а е изправена и е напред, тогава се разтягат нервите и веднага се отразява на кръста. Не те боли врата или те боли, но много по-малко отколкото те боли кръста. Хората идват и казват „много ме боли кръста“ и ако не погледнем над кръста, може и да не разберем какво се случва.

Пак казвам – важно е да знаем, че болката в кръста почти винаги не идва от самия кръст. Болката идва от нещо, което е над или под кръста и мускулите, които са около гръбнака се стягат, за да предпазят нервите, излизащи от този дял. И за 3-ти път казвам, че проблемът почти никога не се корени в самия кръст!

Какво хората правят грешно?

Какво хората правят грешно – спазъмът, който се получава в кръста (лумбалния дял) не е случаен. Той ни показва, че се стяга, за да ни предпази. Грешно е да ги разтягаме или да отпускаме тези мускули преди да сме разбрали какъв е проблемът. Трябва първо да се реши задачата откъде идва проблемът, без да отпускаме тези мускули, които всъщност имат за цел да ни запазят стабилни

Най-грешното нещо е да почнете да се разтягате… Постига се моментно облекчение, но дългосрочно влошава нещата. Особено ако има дискова херния! Тогава нещата в дългосрочен план след разтягане стават направо драматични. Разтяганията може да изкарат диска още по-навън и съответно с времето да си влошим състоянието. В това няма никакъв смисъл… Има специални упражнения, които могат да вкарат дискът навътре. Ние подхождаме по този начин, за да сме сигурни, че прибираме диска, а не го изкарваме. Но за дисковата херния по-конкретно ще говорим в друга статия.

Как Бодилайф може да помогне при болки в кръста?

Опитът ме е научил на много, но на още повече ме е научила нагласата, че тази наука и знание се развиват постоянно. Няма как да сме останали със знанието от 70-те на миналия век и да се „броим“ за големи специалисти. Затова освен на опита си винаги съм се осланял и иновативност в методите, които използвам, за да помагам на хората.

Болките от подобен характер имат своята причина, която обикновено е плод на грешни навици и на движения, които извършваме (или не извършваме) в ежедневието ни. Всичко започва от анализа на тялото и навиците. Впоследствие се набляга на тренировки, масажи (ако е необходимо) и друго лечение съвместно със специалисти – травматолози, невролози и др.

Автор: Калин Ангелов, управител на Бодилайф и създател на иновативна методика за кинезитерапия

WRITTEN BY:

Sorry, the comment form is closed at this time.