fbpx

Обездвижване при децата

обездвижване при децата

Обездвижване при децата

Последните години виждаме, че деца на 8-10 години, имат проблемите, които преди години са имали хора на над 30 годишна възраст. Проблеми като болки в кръста, болки във врата и коленете и всичко това идва от обездвижване или неправилно спортуване

Защо се случва?

Факт е, че все повече деца имат проблеми със стойката на крехка възраст, а ние все още не сме свикнали да мислим в тази посока и не знаем какво да очакваме, защото нямаме опит. Освен това, караме по една инерция от преди години, когато ние сме били млади и сме се движили по-активно и си мислим, че всеки млад човек от само себе си ще се движи много. И всъщност не осъзнаваме, какво причинява обездвижването на децата ни!

Тялото няма възраст за реакция при обездвижване и реагира еднакво по всяко време. Особено важно е децата ни да растат с движение. Движение по всяко време, а не едва когато видим, че има някакъв проблем. Изведнъж се втурваме да ги запишем на всички спортове, които се сетим, с цел да им изправим стойката, а в останалото време те да “висят” на таблетите.

Плуването

Също така имайте предвид, че така любимото на всички плуване не е панацея и не е средство за изправяне на стойката. Важно да се съчетава внимателно с по-динамични спортове, тъй като води до известно омекване на връзките и ставите стават нестабилни. Но основно правило е, че ние трябва само да предлагаме, а детето само си решава какво иска да спортува.

Също е добре да се консултирате със спортен лекар или кинезитерапевт, занимаващ се със спорт, за да ви насочи кои спортове са най-подходящи за вашето дете, в зависимост от типа телосложение.

Спортуване без травми? И как да стане това?

Като си изправите стойката. Това е основното! Когато човек е в баланс, не би трябвало да го боли нищо. Дисбалансът води до обратното. Няма значение дали става въпрос за дете или за възрастен. При всички стойката е водеща за липсата на травми и болки.

Следващата стъпка е да си създадем здрава основа на тялото, което е свързано с изграждане на мобилност, гъвкавост и стабилност в хармония. Балансът между тези три компонента е ключът към здравето!

2020-та и движението

Настоящата обстановка допринася още повече за вече “нормалното” обездвижване при децата ни. Бъдете креативни и създайте забавление чрез движение за децата си. Намерете начин дори чрез игра да направите нещо в тази посока. Няма да е полезно само за тях, но и за самите вас!

Хоум офис, дистанционно обучение и други реалности на днешното време, които не помагат за това да се движим повече… Всички имаме нужда от малко движение. Просто нека бъде забавно за тях и полезно за цялото семейство!

Автор: Калин Ангелов, управител на Бодилайф и създател на иновативна методика за кинезитерапия.

WRITTEN BY:

Sorry, the comment form is closed at this time.