fbpx

Има ли добри треньори?

треньори

Има ли добри треньори?

Превръщат ли се спортистите  в “развалина” след края на спортната си кариера?

В 21-ви век е напълно възможно и да НЕ се случи особено с добри треньори. В България, от друга страна, не е точно така. Защото спортът е спрял да се развива много отдавна. Движим се по инерция, на стара слава, чупки, стойки, надувки и някоя и друга “фенси” дума от YouTube. Мислим ден за ден без цел и посока. Така и тренираме. 

Ще бъда доста директен в изказа си тук, защото е болна тема и защото над 20 години се боря с тези “феномени”. Писнало ми е да гледам как хората се осакатяват, а на всичкото отгоре дори осакатяват и децата си! После се чудим какво да направим и какво е станало…

Треньорите – каква е тяхната роля?

Никой не се замисля, че спортът може да е както много полезен, така и вреден. Това не означава да не се спортува. Спортът е движение, а движението е по-добре за нас от обездвижването. Но нека да правим нещата по правилния начин! Травмите не идват веднага, което прави преценката за случващото се трудна. В днешно време е почти невъзможно да намерите добри треньори, със знания за тренировката и биомеханиката на човешкото тяло, а не само за “химията”. 

Може би, до голяма степен е виновна Спортната Академия. Защото там се учи някаква абсолютно неприложима биомеханика, която по никакъв начин не ви помага да разберете движението на човешкото тяло. По-скоро отблъсква студентите от тази материя! Респективно обаче всеки треньор сам си е виновен, че не се е образовал и не трябва винаги да обвинява системата.

В този ред на мисли е хубаво да започнем да си задаваме някои въпроси и да започнем да търсим отговорите им.

Има ли добро образование в спорта? 

Има ли добри треньори у нас? Или вече почти не се срещат, имайки предвид с какви заплати трябва да поддържат ниво. 

Тези очевидно “здрави” субекти, които гледаме по залите, треньори ли са или химици? Защо те са по-популярни от истински можещите професионалисти?! Може би, защото са повече и е по-лесно? Какъв пример дават на децата ни и какви ценности се изграждат?!

Колко струва здравето ни и доверяваме ли го лесно? Кога ще започнем да тренираме за здраве? Защо всички пишат книги на конвейер и стават “инфлуенсъри” и “магьосници”… Дали да им вярваме, просто защото са част от масовката? 

Колко са стойностни книгите със спортна насоченост, когато са сборник от други автори с поне сто “литературни източника” изредени на последна страница…? На какво ново ни учат? Какви са тези обещания за бързи и евтини резултати? Или просто си купувате надежди? 

Има още много въпроси, върху които никога не сме се замисляли? И точно това иска индустрията! Да не мислите, а само да ползвате! Явно ни харесва някой да ни лъже, лъскаво и бляскаво!? И да ни продава големи надежди с бързи и евтини резултати!

Целта на тази статия е да се замислите, а не непременно да изберете нас! Сигурен съм, че има можещи и знаещи хора! 

Надявам се да съм помогнал да ги откриете… 

Автор: Калин Ангелов, управител на Бодилайф и създател на иновативна методика за кинезитерапия.

WRITTEN BY:

Sorry, the comment form is closed at this time.