fbpx

Как да разберем дали работим с добър кинезитерапевт? 

Достатъчно добър ли е кинезитерапевтът ни?

Как да разберем дали работим с добър кинезитерапевт? 

Поредната интересна тема, която засяга кинезитерапия, кинезитерапевти и така нататък. Този път се опитваме да намерим отговор на въпроса дали е добър един кинезитерапевт или не?

Как да разберем дали работим с добър кинезитерапевт? 

Ако искате да инвестирате в здравето си е нужно да намерите екип от хора, които да се грижат адекватно и отговорно за тази ваша инвестиция! Инвестиция в здравето означава да го запазим в добро състояние възможно най-дълго! 

Един пример: Ако десет години посещавате един кинезитерапевт, за да ви поддържа и успявате да сте в добро здраве, значи той е добър. Ако десет години, всяка седмица ходите някъде, за да ви коригират даден проблем и всеки път е по-добре, но след това пак се появява и така дълго време, значи имате проблем с инвестицията в здравето! Проблемът обаче може да е и във вас и недостатъчно отговорното отношение към здравето ви. 

От ваша страна е нужно да задавате много въпроси относно вашето здраве и моментно състояние, а от другата страна да получавате, адекватни и задълбочени отговори, които обаче да са просто обяснени и разбираеми за вас. Без общи реплики като “това е нормално за възрастта”, както и убеждения в абстрактни сили и тайнствени въздействия! 

Професионалното израстване

Дипломи, стаж и всичко останало нямат никакво значение, ако един кинезитерапевт не мисли, не чете и не се развива сам. Има колеги, които имат тридесет и повече години стаж, но много са останали със знанията от едно време и не искат да се развиват.

Не казвам, че трябва да загърбим “старата школа”, напротив. Тя има своите достойнства, но науката се развива и в сегашния океан от знания, ако не четем и не мислим е твърде вероятно да се “удавим”. Пълно е с курсове и терапевти, които обещават бързи и качествени резултати за малко пари, но такова животно не съществува. Червена лампа в бранша, а и по принцип в живота е репликата: “Ние сме най-добрите”. В момента, в който някой си го помисли, дори и най-посредственият терапевт ще го изпревари. 

Друго интересно в нашия бранш, е че има много терминология, която терапевтите попиват като гъби, но не разбират. Не е срамно да не разбираш от всичко. Науката се развива и особено в последните години има революционни открития, които обаче се разглеждат повърхностно. Разглеждат се само като термини, за да изглеждаме интересни пред клиента, но без да вникваме в материята. Трябва да знаете, че човек като научи дадена дума и отиде на курс за нея, не става специалист в материята зад думата, ако не мисли. Пиша без конкретика. 

Какви са революциите?

Например фасцията и това как тя оказва влияние върху човешката стойка и движение. Оказва се, че фасцията е орган, не по-малко важен от мускулите. Даже в някои ситуации може да се каже и че е по-важен. За съжаление обаче това е скорошно откритие. Пазарът е залят от много грешна информация и курсове по темата, които могат да навредят на здравето в дългосрочен план. И ние също се опитваме да правим неща в тази насока, но работейки само със сериозните източници. На това стъпва например и нашата методика.

Какво е фасция и връзката й със спорта и медицината?

Това е орган, който хората, които се занимават с анатомия, смятаха за пълнеж в последните петстотин години от историята. Това е, най-просто казано, бялата част от тялото. Сухожилия, връзки, ставни капсули и обвивката на мускули, кости, органи и всяка тъкан в тялото. Нещо като мрежа, която ни свързва от “главата до петите”.

Това е една система, която все още се открива по какъв начин работи. Знаем, че от нея зависи това как изглежда тялото ни, колко сме “еластични” и до голяма степен, как се движим в пространството. Ако някъде фасцията е скъсена, или втвърдена, първо има болка при натиск и второ е налице ограничение в  движението. Примерно, ако има скъсяване в коремната област, това ни пречи да се изправим напълно и се налага тялото да се балансира с някаква компенсация. Например изгърбване и чупка в кръста, или с друга поза. 

Откакто науката пое в тази посока, естествено и спортът, масажът, рехабилитацията, поеха в друга посока. Горе-долу всичко започва да се обяснява отначало. Тоест подготовката на спортистите и хората, които се занимават с индивидуални тренировки, както и работата на масажистите и рехабилитаторите, а също и на лекарите, се налага да се адаптира и развива в крак с новите открития.

Една от от най-важните характеристики на фасцията е че тя се развива по-бавно от мускула и това би трябвало да ни води в изготвянето на спортен режим. Ако отидеш на фитнес и кажеш на инструктора, че искаш да влезнеш във форма за три месеца за морето, сто процента това ще завърши с миофасциални травми. Те могат да бъдат доста тежки и да доведат до хронични травми, които от своя страна да ни пречат да тренираме и постепенно да ни откажат от спорта. Ако човек иска да се развива хармонично и в добро здраве, трябва да забави темпото. 

Чуждестранният опит

Руснаците, а от скоро, но по-рядко и американците тренират топ атлетите си на по-ниски обороти от капацитета им, но редовно. Двете сили имат относително равновесие в спортните си постижения, защото руснаците тренират по-интелигентно, а американците имат по-добро възстановяване. И най-трудната задача е да се вземе най-доброто от двата свята! 

Основният проблем на повечето професионални атлети, е че попадат на треньори, които ги претоварват и се налага да почиват по-продължително. На годишна база имат много по-малко тренировки, отколкото тези, които тренират “умно”. По тази причина руснаците са много голяма сила, но пък американците са много добри в изследванията. Фасцията като орган открит от американците, може би защото те се травмират повече… 

И така новите открития в света правят още по-важно това. Ако един кинезитерапевт не е мислещ и не разглежда цялото тяло като една обща система, според нас не може да бъде определен като “добър”. Същото се отнася и за лекарите.

Автор: Калин Ангелов, управител на Бодилайф и създател на иновативна методика за кинезитерапия

WRITTEN BY:

Sorry, the comment form is closed at this time.